Articolul 951) Încalcarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment ori cu amenda ca sanctiune principala si, dupa caz, cu una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 96 alin. (2).
2) Avertismentul consta în atentionarea verbala sau scrisa a contravenientului, însotita de recomandarea de a respecta dispozitiile legale.
4) Sanctiunile contraventionale prevazute la alin. (1) se stabilesc si se aplica contravenientilor, persoane fizice ori juridice.
Articolul 961) Sanctiunile contraventionale complementare au ca scop înlaturarea unei stari de pericol si preîntâmpinarea savârsirii altor fapte interzise de lege si se aplica prin acelasi proces-verbal prin care se aplica si sanctiunea principala a amenzii sau avertismentului.
2) Sanctiunile contraventionale complementare sunt urmatoarele:a) aplicarea punctelor de penalizare;b) suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, pe timp limitat;c) confiscarea bunurilor destinate savârsirii contraventiilor prevazute în prezenta ordonanta de urgenta ori folosite în acest scop;d) imobilizarea vehiculului;e) radierea din oficiu a înmatricularii sau înregistrarii vehiculului, în cazurile prevazute la art. 17 alin. (4);
3) Pentru încalcarea unor norme la regimul circulatiei, pe lânga sanctiunea principala sau, dupa caz, una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la alin. (2) lit. c), d) si f), în cazurile prevazute la art. 108 alin. (1) se aplica si un numar de 2, 3, 4 sau 6 puncte de penalizare.
4) În cazul cumulului de 15 puncte de penalizare suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se dispune de catre seful politiei rutiere din judetul sau municipiul Bucuresti care îl are în evidenta pe titularul permisului de conducere.
5) Confiscarea se dispune de catre politia rutiera prin procesul-verbal de constatare a contraventiei, odata cu aplicarea sanctiunii amenzii.
6) Sunt supuse confiscarii:a) mijloacele speciale de avertizare luminoase si sonore detinute, montate si folosite pe alte autovehicule decât cele prevazute la art. 32 alin. (2) si (3);b) dispozitivele care perturba functionarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului;c) placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare care nu corespund standardelor în vigoare si care sunt montate pe vehicule;d) vehiculele cu tractiune animala, când circula pe drumurile publice pe care le este interzis accesul ori pe alte trasee decât cele stabilite de autoritatile publice locale*).
7) Imobilizarea unui vehicul consta în scoaterea acestuia în afara partii carosabile, pe acostament sau cât mai aproape de marginea drumului, si punerea lui în imposibilitate de miscare prin folosirea unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de blocare.
8) Imobilizarea unui vehicul se dispune de catre politistul rutier, ca urmare a savârsirii de catre conducatorul acestuia a uneia dintre faptele prevazute la art. 117 alin. (1).
Articolul 971) În cazurile prevazute în prezenta ordonanta de urgenta, politistul rutier dispune si una dintre urmatoarele masuri tehnico-administrative: a) retinerea permisului de conducere si/sau a certificatului de înmatriculare ori de înregistrare sau, dupa caz, a dovezii înlocuitoare a acestora;b) retragerea permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau înregistrare ori a placutelor cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare;c) anularea permisului de conducere.d) ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar.
2) Retinerea permisului de conducere ori a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se face de catre politistul rutier, de regula odata cu constatarea faptei, eliberându-se titularului o dovada înlocuitoare cu sau fara drept de circulatie.
3) Perioada în care titularul permisului de conducere nu are dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai se considera perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.
4) Retragerea permisului de conducere se dispune de catre politia rutiera în cazurile prevazute la art. 22 alin. (6.3) si (8).
5) Anularea permisului de conducere se dispune de catre politia rutiera pe a carei raza de competenta s-a produs una dintre faptele prevazute la art. 114.
6) Procedura aplicarii masurilor tehnico-administrative se stabileste prin regulament.
Articolul 981) Amenzile contraventionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.
2) Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarâre a Guvernului.
2.1) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2018 un punct-amenda este 145 lei.
2.2) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2019 un punct-amenda este 145 lei.
3) Contraventiilor prevazute în prezenta ordonanta de urgenta li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte-amenda, în functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea îl prezinta.
4) Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda.
5) Contraventiile prevazute la clasa a V-a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.