Articolul 231) Dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care poseda permis de conducere valabil, corespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie.
2) Au dreptul de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pe drumurile publice, în conditiile stabilite prin regulament, si persoanele care urmeaza un curs de pregatire practica, în vederea obtinerii permisului de conducere, numai în prezenta si sub supravegherea directa a unui instructor auto atestat în acest sens, precum si a examinatorului din cadrul autoritatii competente în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere pentru oricare dintre categoriile prevazute de lege.
3) Pe parcursul activitatii de pregatire practica sau de examinare în vederea obtinerii permisului de conducere, instructorul auto atestat ori, dupa caz, examinatorul împreuna cu persoana pe care o supravegheaza sau o examineaza raspund pentru încalcarea de catre aceasta a regulilor de circulatie sau, dupa caz, pentru pagubele produse tertilor ca urmare a producerii unui accident de circulatie.
3.1) Pregatirea teoretica si practica a persoanelor în vederea obtinerii permisului de conducere este precedata de o evaluare obligatorie a capacitatilor psihologice solicitate în activitatea de conducere a autovehiculelor, tractoarelor agricole sau forestiere ori tramvaielor. Evaluarea psihologica este obligatorie în vederea obtinerii certificatului de atestare profesionala pentru conducatorii de autovehicule si de tramvaie stabiliti prin prezenta ordonanta de urgenta.
3.2) Conducatorii de autovehicule sau de tramvaie, detinatori ai certificatului de atestare profesionala, vor fi evaluati periodic din punct de vedere al capacitatilor psihologice solicitate în activitatea de conducere a autovehiculelor sau tramvaielor, în conditiile stabilite de reglementarile în vigoare.
3.3) Evaluarea psihologica se efectueaza în conditiile stabilite prin ordin al ministrului transporturilor, în conditiile legii, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I*).
3.4) Evaluarea psihologica se realizeaza în laboratoare de specialitate autorizate din cadrul institutiilor abilitate.
3.5) Lista laboratoarelor de specialitate autorizate se stabileste si se actualizeaza prin ordin al ministrului transporturilor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
4) Persoanele care solicita prezentarea la examen pentru obtinerea permisului de conducere sau a unor noi categorii ale acestuia trebuie sa îndeplineasca, potrivit legii, conditiile de vârsta, sa fie apte din punct de vedere medical si sa faca dovada pregatirii teoretice si practice prin cursuri organizate de unitati autorizate, potrivit legii
6) Pot fi atestati ca profesori de legislatie sau instructori auto pentru pregatirea practica, fara scolarizare si sustinerea examenului de atestare, politistii rutieri cu grad de ofiter carora le-au încetat raporturile de serviciu si care si-au desfasurat activitatea neîntrerupt în ultimii 10 ani în structurile politiei rutiere.
7) Politistii rutieri care nu au grad de ofiter pot fi atestati ca instructori auto pentru pregatirea practica, daca îndeplinesc conditiile prevazute la alin. (6).
9) Examenul pentru obtinerea permisului de conducere consta în sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului, corespunzator categoriei de permis solicitat. Proba practica pentru categoria AM consta numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate. Conditiile de obtinere a permisului de conducere se stabilesc prin regulament.
9.1) Pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului de obtinere a permisului de conducere, modul de desfasurare a probei teoretice se înregistreaza video, iar în cazul probei practice atât video, cât si audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practica, sistemele tehnice de monitorizare se instaleaza pe autovehiculele folosite la sustinerea probei practice.
9.2) Prin exceptie de la prevederile alin. (9.1), nu se înregistreaza audio sau video proba practica sustinuta pentru categoriile AM, A1, A2 si A.
9.3) Sistemele tehnice de monitorizare prevazute la alin. (1) se asigura de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si înmatriculare a vehiculelor care organizeaza examenul de obtinere a permisului de conducere.
9.4) Procedura si conditiile tehnice în care se realizeaza si stocheaza înregistrarile prevazute la alin.
9.1) precum si masurile pentru protejarea acestora si a datelor cu caracter personal se stabilesc, în conditiile legii, prin ordin al ministrului afacerilor interne.
10) Procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere se stabileste prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Articolul 23.11) Persoanele cu domiciliul sau resedinta în România ori care dovedesc ca se afla la studii în România de cel putin 6 luni pot solicita obtinerea permisului de conducere autoritatilor competente sa le examineze.
2) În sensul prezentei ordonante de urgenta, pentru procedurile aferente permisului de conducere, au domiciliul sau resedinta în România persoanele care se afla în una dintre urmatoarele situatii:a) locuiesc în mod obisnuit cel putin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresa sau la adrese din România datorita unor legaturi personale si profesionale ori datorita unor legaturi personale care releva legaturi strânse cu adresa sau adresele din România, daca persoanele nu au legaturi profesionale;b) revin periodic la o adresa din România datorita unor legaturi personale cu adresa respectiva, desi locuiesc alternativ în locuri diferite, situate în doua sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori ale Spatiului Economic European ori în Confederatia Elvetiana, deoarece legaturile lor profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legaturilor personale;c) locuiesc în mod obisnuit la o adresa din România datorita legaturilor personale cu adresa respectiva, desi locuiesc temporar si în alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European ori în Confederatia Elvetiana pentru îndeplinirea unei activitati sau misiuni cu durata determinata.
3) Persoanele care si-au stabilit domiciliul sau resedinta în România potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor români, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pot solicita obtinerea permisului de conducere autoritatilor competente sa le examineze, daca se afla în una dintre situatiile prevazute la alin. (2).
4) Participarea la studii în cadrul unei universitati sau scoli din România nu implica transferul domiciliului sau al resedintei în România.
5) Dovada încadrarii în una dintre situatiile prevazute la alin. (2), precum si a studiilor în România se face, în conditiile stabilite prin ordinul ministrului afacerilor interne prevazut la art. 23 alin. (10), cu documente:a) prevazute de actele normative care reglementeaza domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor români, libera circulatie pe teritoriul României a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene sau regimul strainilor în România;b) emise de institutia/institutiile de învatamânt, acreditata/acreditate în conditiile legii, care sa ateste ca persoana urmeaza studii în România de cel putin 6 luni;c) alte documente justificative, dupa caz.
Articolul 241) Examinarea pentru obtinerea permisului de conducere si eliberarea acestuia se realizeaza de catre autoritatea competenta pe raza careia solicitantii îsi au domiciliul ori resedinta în sensul art. 23^1 alin. (2) sau, în cazul celor aflati la studii în România de cel putin 6 luni, de catre autoritatea competenta pe raza careia se afla adresa unde locuiesc.
1.1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), candidatii care solicita obtinerea categoriilor Tr, Tb sau Tv, precum si candidatii cu dizabilitati fizice pot fi examinati de autoritatea competenta pe raza careia se afla scoala de conducatori auto autorizata unde acestia au absolvit cursurile de pregatire teoretica si practica.
2) Forma si continutul permisului de conducere se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
3) În localitatile în care autoritatea competenta autorizeaza desfasurarea cursurilor de pregatire si sustinerea examenului pentru obtinerea permisului de conducere, acestea se pot organiza, la cerere, si în limba minoritatii nationale respective.
4) În cazul cetatenilor straini si al cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene care îsi stabilesc domiciliul ori resedinta în România sau, dupa caz, se afla la studii în România, examinarea la proba teoretica pentru obtinerea permisului de conducere se poate efectua, la cerere, într-o limba de circulatie internationala.
5) Valabilitatea administrativa a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este urmatoarea:a) 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv*);b) 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl si BE.
5.1) În cazul pierderii, furtului sau al deteriorarii permiselor de conducere ori al schimbarii numelui titularului, autoritatile competente elibereaza, dupa caz, un duplicat a carui valabilitate nu poate depasi valabilitatea administrativa a documentului înlocuit sau alt permis de conducere.
5.2) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza numai dupa efectuarea examinarii medicale prevazute la art. 22.
5.3) În cazurile prevazute la alin. (5.1) si (5.2), eliberarea permiselor de conducere respective se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, la cererea persoanelor care au domiciliul sau resedinta în România în sensul art. 23.1 alin. (2) ori care dovedesc ca se afla la studii în România de cel putin 6 luni si care detin permis de conducere eliberat de autoritatile competente române, în conditiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
6) Nu are dreptul sa se prezinte la examen pentru obtinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnata, prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savârsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie, cu exceptia cazurilor când a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 116 alin. (1).
7) La eliberarea permisului de conducere, serviciile publice comunitare regim permise de conducere si înmatriculare a vehiculelor înscriu în Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor înmatriculate constituit de Directia Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor urmatoarele date în format electronic:
a) datele de identificare a titularului permisului de conducere românesc, care sunt: numele de familie, prenumele, codul numeric personal sau, daca este cazul, echivalentul acestuia, potrivit legislatiei nationale aplicabile, fotografia si semnatura titularului, locul si data nasterii, domiciliul sau resedinta, precum si, optional, un numar de telefon si adresa de posta electronica ale persoanei; b) categoriile de vehicule pentru care poseda drept de conducere; c) codurile armonizate ale Uniunii Europene; d) datele de identificare a permisului de conducere.
8) Permisele de conducere românesti care au fost preschimbate cu documente similare în alte state îsi pierd valabilitatea. Notificarile de preschimbare transmise de statele emitente se înscriu în Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor înmatriculate de catre Directia Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor sau de catre serviciile publice comunitare regim permise de conducere si înmatriculare a vehiculelor.
9) Datele prevazute la alin. (7) se sterg dupa 10 ani de la data încetarii valabilitatii permisului de conducere.
Articolul 24.11) Permisele de conducere se elibereaza dupa cum urmeaza:
a) pentru categoriile C1, C, D1 si D - conducatorilor auto care detin permis de conducere categoria B si care au promovat examenul corespunzator categoriei solicitate b) pentru categoriile BE, C1E, CE, D1E si DE - conducatorilor auto care detin permis de conducere pentru categoriile B, C1, C, D1, respectiv D si care au promovat examenul corespunzator categoriei solicitate.
2) Permisele de conducere dau dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, dupa cum urmeaza: a) permisele de conducere eliberate pentru categoriile C1E, CE, D1E sau DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria BE; b) permisele de conducere eliberate pentru categoria CE sunt valabile pentru categoria DE, daca titularii detin permis de conducere pentru categoria D; c) permisele de conducere eliberate pentru categoria CE, respectiv categoria DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria C1E, respectiv categoria D1E; d) permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM; e) permisele de conducere eliberate pentru categoria A2 sunt valabile si pentru categoria A1 f) permisele de conducere eliberate pentru categoria A sunt valabile si pentru categoriile A1 si A2, cele eliberate pentru categoria B sunt valabile si pentru categoria B1, cele eliberate pentru categoria C sunt valabile si pentru categoria C1, iar cele eliberate pentru categoria D sunt valabile si pentru categoria D1; g) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru triciclurile cu motor având o putere de peste 15 kW, cu conditia ca detinatorii permiselor sa aiba vârsta de 21 de ani împliniti h) permisele de conducere eliberate pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE sunt valabile si pentru categoria Tr, în anumite cazuri specifice; i) permisele de conducere eliberate numai pentru categoria Tr sunt valabile si pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr si una sau doua remorci; j) permisele de conducere eliberate pentru categoriile D sau DE sunt valabile si pentru vehiculele din categoria Tb.
2.1) Cazurile specifice pentru care se considera îndeplinita conditia prevazuta la alin. (2) lit. h) pentru a da dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice sunt urmatoarele: a) permisul de conducere pentru categoria B este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totala maxima autorizata de pâna la 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei masa totala maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg; b) permisul de conducere pentru categoria BE este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totala maxima autorizata de pâna la 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei masa totala maxima autorizata sa fie mai mica de 3.500 kg; c) permisul de conducere pentru categoria C este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei masa totala maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg;d) permisul de conducere pentru categoria CE este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei masa totala maxima autorizata sa fie mai mare de 750 kg.
3) Persoanele care poseda permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevazute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depaseste 3.500 kg, numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de formare în cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de vehicule.
Articolul 251) Pentru conducatorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie care au o vechime mai mica de un an de la obtinerea permisului de conducere se stabilesc prin regulament reguli suplimentare de circulatie.
2) Autovehiculele si tractoarele agricole sau forestiere conduse de persoanele prevazute la alin. (1) vor purta un semn distinctiv, în conditiile stabilite prin regulament.
Articolul 26Proprietarii sau detinatorii mandatati de autovehicule care efectueaza transport public de persoane sau de marfuri periculoase sunt obligati sa asigure testarea anuala a conducatorilor de autovehicule atestati profesional, în scopul însusirii corecte si al respectarii de catre acestia a dispozitiilor legale care reglementeaza circulatia pe drumurile publice.
Articolul 28Evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se tine de catre politia rutiera, în conditii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.
Articolul 28.1Prelucrarile de date cu caracter personal se realizeaza cu respectarea prevederilor legale privind protectia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.