Articolul 1041) La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti pe raza careia a fost savârsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Române.
2) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permisul de conducere cu cel putin un an înainte de savârsirea faptei.
3) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru savârsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevazute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) si art. 103 alin. (1) lit. c). Pentru fapta prevazuta la art. 102 alin. (3) lit. e), perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului:
a) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 km/h;
b) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar daca fapta a fost savârsita o singura data în 12 luni.
4) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 45 de zile, la cererea titularului, în cazul prevazut la art. 103 alin. (2) si la art. 118 alin. (5).
5) Dispozitiile alin. (3) si (4) se aplica în mod corespunzator si cazului prevazut la art. 104^1 alin. (1), în situatia în care faptele respective fac parte din cele prevazute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) si e), art. 103 alin. (1) lit. c), art. 103 alin. (2) si art. 118 alin. (5).
6) Conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca:
a) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
b) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
c) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.
Articolul 104.11) În cazul savârsirii a doua sau a mai multor contraventii care atrag si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, constatate prin acelasi proces-verbal, perioada de suspendare se calculeaza prin însumarea perioadelor prevazute pentru fiecare fapta, fara ca aceasta sa depaseasca 90 de zile.
2) Când o persoana careia i-a fost retinut permisul de conducere pentru o fapta prevazuta cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce savârseste, în perioada în care are drept de circulatie, o noua contraventie pentru care se dispune suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se aplica suprapunerea perioadelor de suspendare dispuse pentru fiecare contraventie.
3) Daca o persoana careia i-a fost retinut permisul de conducere pentru o fapta prevazuta cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce savârseste, în perioada în care are drept de circulatie, în timpul valabilitatii dovezii de retinere a permisului de conducere, o noua contraventie pentru care se dispune suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se aplica distinct perioade de suspendare pentru fiecare contraventie.
4) Prevederile alin. (2) si (3) se aplica si în cazul suspendarii exercitarii dreptului de a conduce prevazut la art. 103 alin. (1) lit. c).
Articolul 1061) Titularul unui permis de conducere eliberat de catre o autoritate româna sau straina sustine, la cerere, testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie prevazut la art. 104 alin. (2) lit. a) pâna în a 30-a zi, inclusiv, sau pâna în a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea potrivit art. 104 alin. (3) sau art. 104 alin. (4), dupa caz.
2) Dispozitiile alin. (1) se aplica în mod corespunzator în situatia în care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce potrivit art. 104 alin. (5).
Articolul 106.11) Titularul unui permis de conducere eliberat de catre o autoritate româna sau straina sustine, în mod obligatoriu, pâna la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilita prin procesul-verbal de constatare a contraventiei, un test de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie, atunci când suspendarea a fost aplicata pentru:
a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
2) Testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie se sustine, în mod obligatoriu, si în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioada de 90 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c), pâna la expirarea acesteia.
3) Perioadele de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce prevazute la alin. (1) si (2) se prelungesc, de drept, fara vreo alta formalitate, cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie sau nu se prezinta pentru sustinerea acestuia pâna la expirarea perioadei de suspendare.
4) În cazul formularii, potrivit art. 104 alin. (3) sau (5), a cererii de reducere a perioadei de suspendare stabilite în una dintre situatiile prevazute la alin. (1) sau (2), testul de verificare se sustine pâna în a 30-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.
Articolul 106.21) Testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie se sustine, potrivit art. 106 sau 106^1, la serviciul politiei rutiere care are în evidenta titularul permisului de conducere sau la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost constatata contraventia ori au fost constatate prin acelasi proces-verbal contraventiile.
2) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie se poate efectua, la cerere, în una dintre limbile în care se poate sustine, în România, examinarea la proba teoretica pentru obtinerea permisului de conducere.
(3) Evidenta permiselor de conducere eliberate de o autoritate straina retinute pe teritoriul României si a sanctiunilor aplicate titularilor acestora se tine în conditiile stabilite de ordinul ministrului afacerilor interne prevazut la art. 28.