Articolul 103(1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a savârsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumuleaza din nou cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.
c) pentru o perioada de 90 de zile când fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice si procurorul sau instanta de judecata a dispus clasarea în conditiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedura penala, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicarii pedepsei daca nu a fost dispusa obligatia prevazuta la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
d) pentru o perioada de 90 de zile în cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane daca a fost încalcata o regula de circulatie pentru care prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea în conditiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) si g) din Codul de procedura penala, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicarii pedepsei daca nu a fost dispusa obligatia prevazuta la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în conditiile art. 16 alin. (1) lit. e) si g) din Codul de procedura penala; (la 29-07-2019, Alineatul (1) al Articolului 103 din Capitolul VII a fost completat de Punctul 3, Articolul I din LEGEA nr. 152 din 24 iulie 2019, publicata în MONITORUL OFICIAL nr. 625 din 26 iulie 2019 ) e) pentru o perioada de 90 de zile, când titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (1) si (3) din Codul penal.
(1.1) În situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de catre seful politiei rutiere pe raza careia a fost savârsita fapta.
(2) În cazul în care conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai savârseste, într-un interval de doua luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o noua fapta prevazuta la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3) si art. 102 alin. (3), perioada de suspendare se majoreaza cu înca 30 de zile.
(3) În cazurile prevazute la alin. (1) si (2) hotarârea de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se comunica titularului de catre serviciul politiei rutiere, care are în evidenta contravenientul, în termen de 10 zile de la data constatarii ultimei contraventii.
(4) Punctele de penalizare se anuleaza la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei.
(5) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce anuleaza toate punctele de penalizare acumulate pâna în acel moment.
(6) În cazurile prevazute la alin. (1), contravenientul este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza sau îsi are resedinta în sensul art. 23.1 alin. (2) ori, dupa caz, locuieste, în situatia persoanelor aflate la studii în România, în termen de 5 zile de la primirea înstiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere.
(7) Neprezentarea contravenientului în termenul prevazut la alin. (6), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, prevazuta la alin.(1) lit. a) si b).
(8) În situatia în care autoritatea emitenta a permisului de conducere a sesizat instanta de judecata potrivit art. 114 alin. (1) lit. e), autoritatea emitenta a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere, suspendare ce opereaza pâna la ramânerea definitiva si irevocabila a hotarârii judecatoresti. În acest caz, titularul este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza, are resedinta sau, dupa caz, locuieste, în situatia persoanelor aflate la studii în România, în termen de 5 zile de la comunicarea ordinului, pentru a preda permisul de conducere.