Indicatoare de interzicere

Accesul interzis

In general, se amplaseaza pe drumurile cu sens unic, pe sensul pe care nu este permisa circulatia.
Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule care au voie sa intre pe sectorul de drum respectiv, carora nu li se adreseaza (restrictie de fata).

Accesul interzis autobuzelor

Indicatorul din imagine se monteaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autobuzelor este interzis

Accesul interzis autovehiculelor

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu motor este interzis

Accesul interzis autovehiculelor cu exceptia motocicletelor fara atas

Este amplasat la intrarea pe drumurile publice pe care accesul tuturor autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas si a mopedelor, este interzis.

Accesul interzis autovehiculelor cu remorca, cu exceptia celor cu semiremorca sau cu remorca cu o osie

Indicatorul se instaleaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autovehiculelor cu remorca, cu exceptia celor cu semiremorca sau cu remorca cu o osie, este interzis.

Accesul interzis autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule cu lungimea mai mare de X m

Acest indicator se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule, cu lungimea mai mare decat cea inscriptionata pe panou, este interzis.

Accesul interzis autovehiculelor si vehiculelor cu tractioune animala

Se instaleaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu motor si a vehiculelor cu tractiune animala este interzis.

Accesul interzis bicicletelor

Se intalneste la intrarea pe drumurile publice pe care accesul bicicletelor este interzis.

Accesul interzis ciclometrelor

Se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul mopedelor este interzis.

Accesul interzis motocicletelor

Indicatorul acesta se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul motocicletelor este interzis.

Accesul interzis pietonilor

Acest indicator intezice accesul pietonilor pe sectorul de drum public pe care este amplasat.
Daca indicatorul se afla numai pe una dintre partile drumului, atunci circulatia pietonilor este interzisa numai pe acea parte.
Pentru a se interzice accesul pietonilor pe ambele sensuri, se vor instala doua indicatoare, cate unul pe fiecare parte.

Accesul interzis tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari

Poate fi intalnit in localitatile rurale, pe drumurile publice pe care accesul tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari este interzis.

Accesul interzis vehiculelor care transporta marfuri periculoase

Indicatorul din imaginea se amplaseaza in locul in care accesul vehiculelor care transporta marfuri periculoase este interzis.

Accesul interzis vehiculelor care transporta substante de natura sa polueze apele

La intalnirea acestui indicator accesul vehiculelor care transporta substante de natura sa polueze apele este interzis.

Accesul interzis vehiculelor care transporta substante explozive sau usor inflamabile

Se monteaza in locul in care accesul vehiculelor care transporta substante explozive sau usor inflamabile este interzis.

Accesul interzis vehiculelor cu inaltimea mai mare de X m

Indicatorul alaturat se monteaza pe sectorul de drum cu inaltime mai mica de 5,10 m (capetele podurilor, pasaje inferioare, etc.), precum si in intersectia care il precede.
In cel de-al doilea caz, indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este precizata distanta pana la locul periculos.

Accesul interzis vehiculelor cu latimea mai mare de X m

Se amplaseaza pe sectoarele de drum cu latime redusa, precum si in intersectiile care preced aceste sectoare de drum.
In cel de-al doilea caz, indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este precizata distanta pana la locul periculos.
Latimea inscrisa pe indicator este cu 0,8 m mai mica decat latimea libera de trecere asigurata pe sectorul de drum respectiv.

Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de X t

Poate fi intalnit pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa mai mare decat cea inscriptionata pe panou, precum si in intersectia care il precede.

Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de X t

Are rolul de a preciza inceputul sectorului de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa pe osie simpla mai mare decat cea inscriptionata pe panou.

Accesul interzis vehiculelor cu masa pe osie dubla mai mare de X t

Se instaleaza pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa pe osie dubla mai mare decat cea inscriptionata pe panou.

Accesul interzis vehiculelor cu masa pe osie tripla mai mare de X t

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa pe osie tripla mai mare decat cea inscriptionata pe panou.

Accesul interzis vehiculelor cu tractiune animala

Se monteaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu tractiune animala este interzis.

Accesul interzis vehiculelor destinate transportului de marfuri

Se instaleaza la inceputul drumurilor publice pe care accesul vehiculelor destinate transportului de marfuri este interzis.
Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care este inscrisa masa maxima autorizata.
Vehiculele destinate transportului de marfuri care nu depasesc aceasta masa au voie sa circule pe sectorul de drum respectiv.

Accesul interzis vehiculelor impinse sau trase cu mana

Indicatorul se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor impinse sau trase cu mana este interzis

Circulatia interzisa in ambele sensuri

Se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor este interzis.
Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule exceptate.

Claxonarea interzisa

La intalnirea acestui indicator claxonarea este interzisa in intervalul orar 6.00 - 22.00 (intre 22.00 - 6.00 se interzice prin lege claxonarea in orice localitate).
Poate fi insotit de indicatorul de localitate, caz in care restrictia se aplica pe intreg teritoriul localitatii.

Control politie

Conducatorul auto poate intalni acest indicator inaintea unei zone in care este prezenta politia.

Depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, intezisa

La intalnirea acestui indicator depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, este interzisa.
Conducatorul auto care intalneste acest indicator nu are voie sa depaseasca niciun vehicul cu motor, cu exceptia motocicletelor fara atas, insa are voie sa depaseasca (biciclete, vehicule cu tractiune animala, vehicule impinse sau trase cu bratul).
Raza de actiune a indicatorului se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul interzicerii de a depasi sau Sfarsitul tuturor restrictiilor, daca pe acel sector de drum a mai fost stabilita vreo restrictie.
De asemenea, zona de actiune a indicatorului Depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, intezisa mai poate fi limitata si de coltul primei intersectii pe sensul de mers.

Depasirea interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri

Are rolul de a preciza inceputul sectorului de drum pe care depasirea este interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri.
Raza de actiune a indicatorului se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul interzicerii de a depasi sau Sfarsitul tuturor restrictiilor.
De asemenea, zona de actiune a indicatorului Depasirea interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri mai poate fi limitata si de coltul primei intersectii pe sensul de mers.

Interzis a vira la dreapta

Se afla instalat inaintea intersectiei in care se interzice virajul la dreapta, deoarece pe drumul respectiv circulatia se desfasoara intr-un singur sens sau intrucat executarea virajului ar pune in pericol ceilalti participanti la trafic.
Zona de actiune a indicatorului se termina dupa prima intersectie.

Interzis a vira la stanga

Se afla instalat inaintea intersectiei in care se interzice virajul la stanga, deoarece pe drumul respectiv circulatia se desfasoara intr-un singur sens sau intrucat executarea virajului ar pune in pericol ceilalti participanti la trafic.
Zona de actiune a indicatorului se termina dupa prima intersectie.

Interzis autovehiculelor de a circula fara a mentine intre ele un interval de cel putin X m

Se instaleaza pe sectorul de drum unde trebuie pastrata o distanta minima intre autovehicule. Poate fi insotit de un panou aditional pe care este inscrisa lungimea sectorului de drum pe care se impune restrictia. Raza de actiune a indicatorului se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul tuturor restrictiilor.

Intoarcerea interzisa

Are rolul de a interzice intoarcerea in zona respectiva, deoarece daca s-ar executa aceasta manevra ceilalti participanti la trafic ar putea fi pusi in pericol.

Limitare de viteza

Este montat pe sectorul de drum unde viteza de circulatie a vehiculelor trebuie limitata.
Zona de actiune incepe din dreptul indicatorului si se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul limitarii de viteza sau Sfarsitul tuturor restrictiilor.
Daca indicatorul este insotit si de un panou cu numele localitatii, atunci limita de viteza este valabila pentru intreaga localitate.

Limitare de viteza diferentiata pe categorii de autovehicule

Se amplaseaza pe sectorul de drum unde viteza de circulatie trebuie limitata pe categorii de autovehicule.
Zona de actiune incepe din dreptul indicatorului si se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul tuturor restrictiilor.
Daca acest indicator este insotit si de indicatorul de localitate, atunci limita de viteza este valabila pentru intreaga localitate.

Oprirea interzisa

Se afla instalat in locurile in care oprirea vehiculelor este interzisa.
Zona de actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie pe sensul de mers.
Acest indicator poate fi insotit si de alte panouri aditionale care marcheaza inceputul, continuarea sau sfarsitul zonei de actiune.

Sfarsitul interzicerii de a depasi

Este instalat in zona in care se termina interzicerea de a depasi.

Sfarsitul limitarii de viteza

Are rolul de a preciza sfarsitul sectorului de drum pe care era impusa limitarea de viteza.

Sfarsitul tuturor restrictiilor

Indicatorul din imagine se monteaza in zona in care se termina o restrictie ori atunci cand se termina zona de actiune a doua sau mai multe indicatoare de restrictie.

Sfarsitul zonei cu vitiza limitata la 30 km/h

Este amplasat la sfarsitul zonei in care viteza de circulatie era limitata la 30km/h.

Sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata

Are rolul de a preciza sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata.

Stationare alternata

Indicatorul se monteaza pe sectorul de drum in locurile in care stationarea vehiculelor este interzisa in zilele impare.
Actiunea indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie, pe sensul de mers.
Indicatorul poate fi insotit si de alte panouri aditionale, Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului.

Stationare alternata

Indicatorul se monteaza pe sectorul de drum in locurile in care stationarea vehiculelor este interzisa in zilele pare.
Actiunea indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie, pe sensul de mers.
Indicatorul poate fi insotit si de alte panouri aditionale: Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului.

Stationarea interzisa

La intalnirea acestui indicator stationarea vehiculelor este interzisa.
Zona de actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie pe sensul de mers.
Acest indicator poate fi insotit si de alte panouri aditionale care marcheaza inceputul, continuarea sau sfarsitul zonei de actiune.

Taxa de trecere

Indicatorul este amplasat inaintea unei zone prin care trecerea este permisa numai dupa ce se plateste o taxa.

Vama

Se amplaseaza inaintea punctului vamal.
La intalnirea acestui indicator, conducatorul de vehicul este obligat sa opreasca la punctul vamal.

Zona cu viteza limitata la 30 km/h

Este instalat in zona in care viteza de circulatie trebuie limitata la 30 km/h.

Zona de stationare cu durata limitata

Conducatorul auto va intalni acest indicator in locurile cu durata de stationare limitata.
Poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt specificate intervalele de timp in care actioneaza indicatorul sau daca se percepe o taxa pentru stationare.
Zona de actiune a indicatorului inceteaza la intalnirea indicatorului Sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata.